blank

blank

blank

Mellilän nähtävyydet

Mellilän kirkko

Mellilän puukirkon yleisilme poikkeaa kirkkojen perinteisestä mahtipontisesta tyylistä. Kirkko on torppari Saarikon vuosina 1824-25 rakennuttama, ja kirkkoon suunniteltiin rakennettavaksi peräti kolme tornia. Nykyinen ulkoasu on vuosilta 1907-1910. Mellilän kirkon alttaritaulun on maalannut Edvin Lyden. Kirkkoa ympäröi hyvin hoidettu hautausmaa.

Mellilän luonto ja ympäristö

Mellilän maisemakuvaa hallitsevat laajat, tasaiset viljelysalueet, joiden keskellä mutkittelee serpentiinimäisesti Niinijoki. Maisemakuva on avaraa, suurimittaista ja varsin yhtenäistä.

Vallitsevasta avarasta maisematyypistä poik-keavat kunnan itäkulma, Lapinsuon alue, missä selänteiden väliin jää kapeita, rikkonaisia viljelysalueita, ja kunnan länsiosan matala harjujakso, joka kuuluu kolmanteen Salpausselkään.

Harjun maisema on metsäinen ja soinen, ja sen liepeillä on lampia. Harju on kaunista metsäluontoa. Mellilän merkittäviä suoalueita ovat Eksyssuo kunnan itäkärjessä ja Pesänsuo, joka on pieni kohosuo keskellä kulttuurimaisemaa. Molemmat suot ovat suosittuja ulkoilualueita. Harjua pitkin kulkeva keskiaikainen Huovintie kunnan länsiosassa on valtakunnallisesti merkittävä muinaistie.

Parravahan rajakivi

Harjualueen lisäksi Mellilässä on muitakin luonnon omia maamerkkejä. Parravahan rajakivi on isokokoinen siirtolohkare, jossa kohtaavat Pöytyän, Mellilän ja Marttilan kuntien rajat. Kivi sijaitsee historiallisen Huovintien varrella.


Melliläjärvi

Rakenteilla oleva tekojärvi, Melliläjärvi sijaitsee Piimätien ja Huovintien risteyksessä noin 3,5 km:n päässä Mellilän keskustasta. Järvi valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2012. Järvi on 10 ha kokoinen ja n. 18 m syvä. Melliläjärveen on rakennettu lapsille matalampi alue, jonka syvyys on xx metriä.

Järveltä löytyy kioski, pukuhuoneet ja wc-tilat. Järven aukioloaikoina rannalla on valvojat. Kesän aukioloajoista tiedotetaan erikseen. Loimaan kaupunki vuokraa Melliläjärven rannalla sijaitsevaa takkatupaa ja saunaa. Lisätietoja saat Loimaan kaupungin kotisivuilta www.loimaa.fi.

 

Lisätietoa Mellilän matkailusta ja nähtävyyksistä:

Loimaan seutukunnan kehittämiskeskus
Vihreä Kolmio Matkailutoimisto - Infopiste
Matkailupäällikkö Eija Martti, Matka-Viitala
Heimolinnankatu 8, 32200 Loimaa
Puh. (02) 761 1286 Faksi (02) 761 1281
vihreäkolmio@loimaanseutu.fi
www.vihreäkolmio.com

 Mellilän kirkko on esitelty myös 
Loimaan seurakunnan sivuilla

» Loimaan seurakunnan sivuille Kirstintupa

Pahkapirtti ja   Laavulta lähtee

 hyvä purulenkki kesällä ja talvella hiihtolenkki

blank

©  Mellilän kyläyhdistys ry - Trival Oy